Deltion College en NS werken samen aan opleiding didactische vaardigheden

18 juni 2024 10:09 Nieuws
Het Deltion College en de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan samen mentormonteurs en praktijkinstructeurs opleiden. De betrokken docenten, accountmanager Margreet Dijkstra en CvB-lid Jaap Beernink bezochten daarom op 7 juni de TechniekFabriek van NS in Zwolle.

De komende jaren gaan veel monteurs bij NS met pensioen. Of ze stromen door naar een volgende functie. Daarnaast is er krapte op de arbeidsmarkt. Om de zij-instromers die bij NS komen werken zo goed mogelijk op te kunnen leiden en de kennis en vaardigheden van de huidige medewerkers up-to-date te houden, wordt een deel van de hoofd- en storingsmonteurs opgeleid tot mentormonteur of praktijkinstructeur. Ze worden geschoold in begeleidingsvaardigheden en instructievaardigheden bij het NS Leercentrum in Amersfoort. Dat is essentieel voor het overbrengen van technische kennis.

NS heeft het Deltion College gevraagd om te ondersteunen bij het opleiden van de nieuwe mentormonteurs en praktijkinstructeurs. Dat zijn ervaren monteurs met meerdere jaren werkervaring bij NS, voornamelijk bij Onderhouds- en Servicebedrijven (O&S) of bij Treinmodernisering. Marjolein Pitlo, manager Leren & Presteren bij NS: “Daar waar het kan, zoeken wij de samenwerking op met het mbo. We hebben veel samenwerkingspartners. Maar er zijn niet veel mbo-scholen die scholing in didactische vaardigheden aan de buitenwereld aanbieden. Deltion had daarin het beste totaalplaatje. De intentie is om deze opleiding voor langere termijn aan te bieden aan nieuwe mentormonteurs en praktijkinstructeurs.”

Dynamische start
De nieuwe mentormonteurs worden in maximaal drie dagen opgeleid om één of twee directe collega’s te kunnen begeleiden op de werkvloer, naast hun eigen werk als monteur. De eerste twee groepen mentormonteurs hebben de opleiding inmiddels afgerond. Docent Margot Leisink spreekt van een ‘dynamische start’. “We werken prettig samen. De deelnemers gaan er vol voor. De sfeer is goed en de lessen duidelijk, blijkt uit de eerste evaluaties. Het is nu een kwestie van verder uitrollen.”


Praktijkinstructeurs van NS leiden naast hun werk als hoofd- of storingsmonteur andere monteurs op voor specifieke taken. Ze geven instructies met lesplannen, coachen in de praktijk en toetsen de leerdoelen. Nieuwe praktijkinstructeurs ronden hun opleiding na vijf lesdagen af met een certificaat van NS Leercentrum. NS verzorgt de intake, coaching en het eindgesprek; de docenten van de Deltion Academie verzorgen de klassikale momenten. Die zijn meestal bij het NS Leercentrum in Amersfoort, maar soms ook via Microsoft Teams.

Het past ons als een jas

De docenten van de Deltion Academie leiden onderwijzend personeel binnen Deltion op. Maar de laatste jaren zijn er meer externe opdrachtgevers bijgekomen. Bij Enexis en Alfen zijn al instructeurs met een technische achtergrond opgeleid. Ook hebben bij Defensie verschillende instructeurs hun didactische vaardigheden verbeterd door Deltion. Accountmanager Margreet Dijkstra: “Het past ons als een jas. Dit gaat over het zo goed mogelijk overbrengen van kennis. Dat is de expertise van de betrokken docenten.”


Jaap Beernink, lid van het College van Bestuur, is blij dat het Deltion College mag bijdragen aan het opleiden van de medewerkers bij NS. “Het Deltion College staat bekend om zijn sterke samenwerking met het werkveld. Dat wij nu ook samen mogen werken met NS, onderstreept onze kwaliteit op het gebied van didactiek en pedagogiek. En het laat zien dat we wendbaar en adequaat kunnen inspelen op de specifieke behoefte vanuit de markt. Daar ben ik heel trots op.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt