Unieke ABB Lasrobotinstallatie bij LUX038

20 juni 2024 14:09 Nieuws
Binnen LUX038 staat sinds begin dit jaar een unieke ABB Lasrobotinstallatie, met handlingsrobot en manipulator. De installatie is door LUX038 overgenomen van het LAC (Laser Applicatie Centrum) uit Hengelo. De lasrobotinstallatie is een echte aanwinst voor het technisch onderwijs in de regio Zwolle; studenten kunnen tijdens hun opleiding al leren werken met deze installatie van ABB.

‘We zien in de regio Zwolle het tekort aan personeel en BBL-studenten oplopen, terwijl OBM en het Deltion College juist een groei van het aantal BBL-studenten in technische opleidingen zien. We zijn ons ervan bewust dat er een overschot aan BBL-vacatures is. Voorlopig is het gat tussen vraag en aanbod nog niet gedicht’, aldus Gerwin Peppelman, directeur OBM Oost.

Automatisering en robotica is een deel van de oplossing voor het tekort aan technisch personeel. Vandaar dat vakken als automatisering en robotica worden opgenomen in de curricula van de technische opleidingen (van niveau 3 t/m 5) op zowel het Deltion College als op Hogeschool Windesheim. Om deze vakken aan te kunnen bieden, zijn in de afgelopen periode 6 docenten van Deltion, Windesheim en Saxion opgeleid.

Niet alleen jongeren worden opgeleid om te kunnen werken met deze installatie, ook werkgevers en werknemers die willen leren werken met deze installatie, zijn welkom. Overweeg je als ondernemer om een dergelijk installatie aan te schaffen? De installatie is ook beschikbaar om eigen producten te testen, zodat je ervaring op kan doen. Op dit moment kan de installatie worden gehuurd, maar dien je er nog eigen kennis en kunde voor in te zetten. Op termijn kunnen de mensen van LUX038 je ondersteunen.

Het LAC ontwikkelde ook leermiddelen op het gebied van lasrobotica. De door het LAC ontwikkelde leermiddelen worden op dit moment doorontwikkeld door het NIL, in samenwerking met het FIR (Fieldlab Industrial Robotics) en een aantal bedrijfsvakscholen, waaronder OBM Oost. De lesstof komt beschikbaar in Ozone, het online leerplatform voor de Metaal- en Maakindustrie en is te gebruiken door Deltion, OBM Oost en bedrijven.

Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met LUX038, OBM Oost of het Deltion College.

Wat ons en onze studenten bezighoudt