
Helpende Zorg en Welzijn (Leer-werkroutes)
Sta jij graag voor anderen klaar? En vind je het belangrijk dat mensen de juiste zorg en aandacht krijgen? Dan is de opleiding Helpende Zorg en Welzijn echt iets voor jou. Binnen de opleiding Helpende Zorg en Welzijn zijn er drie varianten van de BBL Leer- werkroute, elk met een eigen aanpak en tempo: Praktijkroute Noord-Veluwe, Werkplekleren en Gildeleren.
Startmomenten en kosten
Praktische info
Over deze opleiding
Deze 1-jarige opleiding is voornamelijk geschikt voor volwassenen (19 jaar en ouder). Je volgt 1 dag per week fysiek onderwijs en je bent minstens 2 dagen (16 uur) per week aan het werk of op stage.
In het eerste deel van de opleiding volg je algemene modules. Je leert hoe je kunt helpen bij de persoonlijk zorg van mensen, zoals aan- en uitkleden, wassen, eten en drinken geven. Je leert ook welke activiteiten je kunt organiseren met de verschillende doelgroepen en hoe je bij deze activiteiten kunt ondersteunen.
In het tweede deel van de opleiding volg je verdiepende modules gericht op de branche waarin je graag aan het werk wilt. Daarnaast volg je 2 keuzedelen die aansluiten bij je toekomstige werkveld of je interesses.
Binnen de opleiding Helpende Zorg en Welzijn zijn er drie varianten van de BBL-leerwerkroute, elk met een eigen aanpak en tempo. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
1. Praktijkroute Noord-Veluwe
In de Praktijkroute Noord-Veluwe bieden Viattence, Leliezorggroep, Het Baken, Landstede MBO en Deltion College mbo-onderwijs op maat aan. Studenten behalen in de praktijk hun diploma Helpende of Verzorgende IG, waarbij de opleiding wordt afgestemd op hun kennis, vaardigheden en werkervaring. Het leertraject is flexibel en wordt continu aangepast in overleg met het leerteam. Daarnaast leren studenten veel van elkaar door hun diverse achtergronden en leeftijden, wat zorgt voor een rijke leeromgeving.
2. Werkplekleren
Werkplekleren is een flexibele opleiding waarbij je wekelijks een online les volgt, een coachgesprek hebt en minimaal 16 uur werkt of stageloopt in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of als gastouder. Afhankelijk van je ervaring en beschikbare tijd kun je de opleiding in 6 tot 9 maanden afronden. De opleiding sluit aan op wat je al weet en kunt, en samen met je LOB-er en werkbegeleider stel je een persoonlijk leerplan op. Dit traject is examengericht en ideaal voor zelfstandige en goed georganiseerde studenten met ervaring in de zorg.
3. Gildeleren
Gildeleren is een praktijkgerichte leerroute voor wie in de regio Meppel, Steenwijk of Diever woont. Studenten leren op hun eigen tempo en dragen direct bij aan de ouderenzorg. Dit traject, gefaciliteerd door Noorderboog in samenwerking met Terra/DC, biedt een combinatie van werken en leren. Een belangrijk onderdeel van deze route is de opleiding Helpende Plus, waarmee studenten extra vaardigheden opdoen om betere zorg te kunnen bieden.
School en werk
Praktijkroute Noord- Veluwe
Om te starten met de opleiding moet je werkzaam zijn bij Viattence, Leliezorggroep of Het Baken.
Werkplekleren
Als je begint met de opleiding heb je een baan (betaald of onbetaald) bij een erkend bedrijf. Lukt dit niet binnen vier maanden nadat je bent gestart met de opleiding? Dan moet je helaas stoppen of een andere opleiding volgen.
Hierbij kun je denken aan thuiszorg, woonvormen of activiteitencentra voor gehandicapten en ouderen.
Gildeleren
Om te starten met de opleiding moet je werkzaam zijn bij Noorderboog.
Kosten
- Cursusgeld (vanaf 18 jaar) €303,- per leerjaar 2025 - 2026
- Boeken (papier en digitaal) ongeveer € 270
Keuzedelen
- Engels (A1/B2)
- Helpende Plus
- Ondernemend Gedrag
- Zorg en Technologie
- Assisteren bij Sport en Recreatie
- Catering

Past deze opleiding bij jou?
Dit wordt jouw vakkenpakket
De opleiding & studenten in beeld



Contact Studenten SuccesCentrum
