Meewerkend Horeca-ondernemer
BBL - BOL
Opleiding
Niveau 4
Wil jij later je eigen restaurant, brasserie, café of foodtruck runnen? En wil je alles leren over het horecavak? Kies dan voor de opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer. Dan leg je dé basis voor je eigen bedrijf. In de horeca ligt jouw toekomst!
Startmomenten en kosten
Scroll onderstaande tabel om meer te zien
Praktische info
Kies een leerweg:
Over deze opleiding
Tijdens de opleiding leer je alles over het opstarten en runnen van een eigen restaurant, brasserie, café of foodtruck. Leidinggeven, ondernemerschap, personeelsmanagement; het komt allemaal aan bod. Ook leer je alles over verschillende soorten dranken en het bereiden daarvan. Denk hierbij aan koffie (barista-training), mocktails en cocktails. Daarnaast leer je meer over verschillende soorten wijnen en wijn-spijs combinaties. Natuurlijk ga je ook aan de slag in de horeca om gastvrijheid in de praktijk te verkennen en leren.
Stages
Je gaat 5 dagen per week naar school. Ook loop je stages. In het eerste leerjaar draai je enkele weken mee bij een horecabedrijf naar keuze. In het tweede en het derde leerjaar ga je je een half jaar specialiseren in een bedrijf naar keuze. Je gaat dan aan de slag met vakverdieping, management en ondernemen. Dit kan ook in het buitenland.
Kosten
- Lesgeld (vanaf 18 jaar) €1.458,- voor leerjaar 2025 - 2026
- Boeken en materialen ca. € 370
- Kleding ca. € 275
- Excursie € 45
- Introductie € 25
- Laptop verplicht (zelf aanschaffen)
Meer weten over tegemoetkoming en studiefinanciering
Keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. Een keuzedeel geeft je verdieping of verbreding van jouw kennis. Je kunt onder andere kiezen uit:
- Wijnkennis 2
- Voorbereiding HBO
- Spaans
Over deze opleiding
Tijdens de opleiding leer je alles over het opstarten en runnen van een eigen restaurant, brasserie of (grand)café. Leidinggeven, ondernemerschap, personeelsmanagement; het komt allemaal aan bod. Ook leer je alles over wijnen, wijn-spijs combinaties en tafelschikkingen. Natuurlijk ga je ook aan de slag in de horeca om het vak in de praktijk te verkennen en leren.
School en werk
Met de BBL-opleiding ga je 1 dag per week naar school en werk je 4 dagen. Begin je met de opleiding dan heb je een baan bij een erkend bedrijf. Lukt dit niet binnen vier maanden na start opleiding? Dan moet je helaas stoppen of een andere opleiding volgen.
Let op: bij deze opleiding gaan we ervanuit dat je de basis beheerst. Daarom adviseren wij om bij aanvang van deze opleiding te beschikken over een diploma Zelfstandig Werkend Kok of Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw of over 3 jaar werkervaring in de horecabranche.
Let op: bij deze opleiding gaan we ervanuit dat je de basis beheerst. Daarom adviseren wij om bij aanvang van deze opleiding te beschikken over een diploma Zelfstandig Werkend Kok of Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw of over 3 jaar werkervaring in de horecabranche.
Kosten
- Cursusgeld (vanaf 18 jaar) €735,- per leerjaar 2025 - 2026
- Boeken ongeveer € 470
- Excursie € 25
- Introductie € 10
- Laptop verplicht (zelf aanschaffen)
De overheid betaalt niet mee aan je opleidingskosten. Je werkgever en jij kunnen wel
subsidies en belastingvoordeel krijgen.
Keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je keuzedelen. Een keuzedeel geeft je verdieping of verbreding van jouw kennis. Je kunt onder andere kiezen uit:
- Eetcultuur en -wensen
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Inspelen op innovaties
Past deze opleiding bij jou?
Je werkt graag samen in een team
Je kunt goed omgaan met mensen
Je bent flexibel en kunt netjes werken
Je kunt goed organiseren en plannen
Dit wordt jouw vakkenpakket
Vaktechniek keuken
Restauranttechniek
Ondernemersvaardigheden
Managementvaardigheden
Bedrijfsadministratie
Marketing
Bedrijfseconomie
Rekenen
Engels
Nederlands
Loopbaan / Burgerschap
Keuzedelen