Betere vakmensen voor energietransitie door samenwerking Deltion College en Omexom
09 februari 2023 12:04Nieuws
De vraag naar goed opgeleide vakmensen voor de energietransitie is enorm. Het Deltion College werkt al een paar jaar samen met Omexom om mensen specifiek in hoogspanningstechniek te scholen. Dat gebeurt bij het Omexom Institute in Assen. Inmiddels hebben al meer dan 70 mensen de cursus Hoogspanningstechniek - Theorie & Praktijk gevolgd.
Omexom, het merk van VINCI Energies gericht op de energietransitie, voert projecten uit op het gebied van hoog-, midden- en laagspanning. Dat doet het bedrijf door heel Nederland vanuit verschillende locaties, waaronder één in Assen. “We onderhouden bestaande installaties en zijn ook gespecialiseerd in het aanleggen van nieuwe installaties, aansluitingen en inbedrijfstellingen”, zegt Client Manager Mateusz van Strien. “Door de energietransitie is er genoeg werk. De energiemarkt heeft behoefte aan nieuwe talenten en expertise om de doelstellingen te kunnen halen.”
Om goede vakmensen op te leiden, heeft Omexom in Assen eind 2019 een scholingslocatie gebouwd: Omexom Institute. Hier worden theorie- en praktijklessen gegeven aan zowel medewerkers van Omexom als werknemers van andere bedrijven. Ook individuen kunnen trainingen volgen. “We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om initiatieven te ontplooien om de energietransitie te versnellen. Iedereen die werkt in de energiesector, of daar graag wil werken, kan bij ons zijn of haar vaardigheden in hoogspanningstechniek versterken. Daarbij maken we gebruik van de kennis en ervaring van het Deltion College”, zegt Van Strien.
De kennis en knowhow binnen Deltion is groot
Docent Infra en Elektrotechniek Jack van Boven geeft aan dat Deltion al 25 jaar alle opleidingen op het gebied van laag- en middenspanning verzorgt. “De kennis en knowhow binnen Deltion is groot. Omexom wilde graag gebruikmaken van onze lessen, examens en officieel erkende mbo-certificaten. Dat geeft aan dat zij onze kwaliteit van onderwijs erkennen.”
Van Boven en Van Strien ontwikkelden samen een cursus die relevant is voor alle functies in het werkveld, zoals bijvoorbeeld engineers en monteurs. Docent Infra en Elektrotechniek Peter van Walderveen: “We leiden medewerkers op van grote netbeheerders en aannemers. Denk aan organisaties als Qirion, Enexis, SPIE, Fudura, Cius en uiteraard Omexom. Het programma is ontwikkeld voor mensen met een elektrotechnische achtergrond, maar werkvoorbereiders en projectbegeleiders volgen de cursus ook. Zo weten zij waar hoogspanningmonteurs dagelijks mee bezig zijn.”
De cursus Hoogspanningstechniek – Theorie & Praktijk is sinds september 2021 te volgen. Deelnemers krijgen twintig weken lang één dag per week les bij het Omexom Institute. De helft van de lessen bestaat uit theorie, die wordt verzorgd door Van Walderveen. “Ik betrek regelmatig specialisten uit het vakgebied bij mijn lessen. We behandelen onder andere componentenkennis, beveiligingsfilosofie, veiligheidsprocedures en meettechnieken”, aldus Van Walderveen.
De theorie kan direct in de praktijk gebracht worden, want de praktijkruimte van het Omexom Institute zit in hetzelfde pand. “Dat is een groot voordeel, want de lesstof kan zo efficiënt door de cursisten worden opgenomen”, zegt Van Boven. Omexom ontwikkelde het lesprogramma voor het praktijkgedeelte. Twee technisch specialisten van Omexom geven de tien praktijklessen in een hoogspanningsstation waar de praktijkopdrachten in een gesimuleerde omgeving uitgevoerd kunnen worden. De deelnemers leren onder andere hoe ze een tekening kunnen lezen, panelen kunnen bedraden en hoe ze veilig onderhoud kunnen plegen aan de verschillende componenten van een hoogspanningsinstallatie.
Theorie en praktijk: een gouden combinatie
“De combinatie van theorie en praktijk in onze unieke praktijkruimte is goud waard. Wij hebben het idee dat onze mensen hierdoor vakbekwamer zijn”, zegt Van Strien. Van Walderveen vult aan: “Het gaat om een stukje bewustwording. Waarom volg je de veiligheidsprocedures zoals ze zijn? De praktijklessen zijn een waardevolle verdieping. We zien inmiddels dan ook dat andere opleiders en netbeheerders ons succes zijn gaan kopiëren.”
De cursist die na twintig weken bij het examen kan aantonen dat hij of zij het geleerde in de praktijk kan brengen, ontvangt het wettelijk erkend mbo-certificaat Hoogspanningstechniek. De cursisten kunnen daarmee vrijstelling krijgen voor dat keuzedeel bij de reguliere mbo-opleidingen Eerste Monteur Middenspanningdistributie en Infra Technicus Elektrotechniek, die onder andere bij het Deltion College te volgen zijn.
We leveren samen een serieuze bijdrage aan de energietransitie
Eind 2022 zijn al meer dan 70 cursisten opgeleid. Van Strien: “Deze samenwerking is een mooi voorbeeld van hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar kunnen versterken.” Dat beaamt Van Boven: “De cursus slaat aan, de klassen zijn nog steeds vol. En dat blijft ook nog wel even zo.” “We leveren samen een serieuze bijdrage aan de energietransitie”, aldus Van Walderveen.