Studenten Alliander klaar voor de toekomst met mbo-diploma

17 juli 2024 11:56 Nieuws
Meer dan vijftig studenten van Alliander hebben de afgelopen tijd een toekomstgerichte BBL-opleiding in de richting van elektrotechniek of gas afgerond. De meesten van hen kregen hun diploma op dinsdag 16 juli tijdens een feestelijke uitreiking in Duiven. Docent Jack van Boven: “Dit diploma pakt niemand hen meer af.”

Het Deltion College en Alliander werken al jaren samen in het opleiden van studenten. Ongeveer zes jaar geleden werd de samenwerking intensiever. Sinds die tijd verzorgen docenten van het Deltion College de theorielessen van de tweejarige mbo-opleidingen Infra Technicus Elektrotechniek en Infra Technicus Gas op mbo-niveau 4 bij Alliander. Dat gebeurt op wisselende locaties in Harderwijk, Haarlem, Amsterdam, Duiven en Leeuwarden. De studenten in de richting van elektrotechniek kregen op 16 juli hun diploma in Duiven; de 13 studenten in de richting van gas mochten al een week eerder het felbegeerde papiertje in ontvangst nemen.

Het gros van de studenten werkt bij Alliander als allround vakbekwaam persoon laagspanning (AVPLS) of allround vakbekwaam persoon middenspanning (AVPMS). In die functies mag je werkzaamheden aan het elektriciteitsnet verrichten en storingswachtdienst draaien. De monteurs hebben daarvoor in het verleden een opleiding op mbo-niveau 3 gevolgd. Met een diploma op mbo-niveau 4 kunnen ze doorstromen naar een nieuwe functie.

De diploma’s werden op 16 juli uitgereikt aan studenten uit vier verschillende klassen, waarvan de eersten in 2021 gestart zijn. Ongeveer anderhalve maand geleden was de laatste groep klaar.


De studenten hebben tijdens hun opleiding zowel op locatie als online les gekregen. Docent Jack van Boven: “Online onderwijs was voor de coronapandemie nog heel innovatief. Het grote voordeel was dat de studenten minder reisbewegingen hadden en daardoor meer inzetbaar zijn geweest in het werkveld. Toch hebben ze geen enkele vertraging opgelopen en hebben ze de opleiding afgerond binnen de twee jaar die ervoor staat.”

De opleiding is toekomstgericht

Een deel van de studenten gaat met een diploma op zak aan de slag bij Alliander als werkverantwoordelijke, uitvoerder of technisch specialist. Een enkeling gaat als engineer werken. Jack: “De opleiding is toekomstgericht. Sommige studenten maken nu direct de overstap naar een nieuw functie; voor anderen is het een vangnet voor de toekomst. Dit diploma pakt niemand hen meer af.”


Jack kijkt als docent met een goed gevoel terug op de BBL-trajecten. “Het blijft waardevol om mensen op te leiden voor het leveren van een bijdrage aan de energietransitie. Je werkt toch aan de vitale infrastructuur, om die in de benen te houden. Doordat het onderwijs en het beroepenveld dichtbij elkaar staan, kunnen wij onze opleidingen actueel en relevant houden. Daar kunnen de studenten die na de zomer beginnen met de opleiding weer de vruchten van plukken.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt