Deltion College loopt voorop in scholing voor energietransitie
20 november 2024 14:35Nieuws
De energietransitie krijgt wereldwijd een steeds grotere impact op ons leven. Fossiele brandstoffen als aardgas en aardolie maken plaats voor duurzame energiebronnen zoals zon- en windenergie. Team Infratechniek van het Deltion College verzorgt al jaren opleidingen binnen de energiebranche. Opleidingsmanager Alex Klaassen: “Onze ambitie is om dé opleider voor Nederland te zijn en te blijven.”
Tegen 2030 moet 70% van alle elektriciteit in Nederland uit duurzame energiebronnen komen. De uitdaging is enorm. Grote delen van het energienetwerk moeten aangepast of vervangen worden, maar netbeheerders hebben een tekort aan personeel. Daardoor worden projecten niet opgestart of later opgeleverd. De aansluiting van huizen en bedrijven loopt vertraging op.
De netbeheerders en de aannemers zetten vol in op de werving van nieuwe medewerkers. Dit zijn volwassenen die vaak vanuit een andere branche instromen. Deze nieuwe techneuten, die nodig zijn om de klus te klaren, worden opgeleid door team Infratechniek van het Deltion College.
Alex Klaassen is opleidingsmanager van team Infratechniek. “De energietransitie biedt naast uitdagingen ook volop nieuwe kansen. Netbeheerders zoeken strategische partners om intensiever mee samen te werken. Samen met hen ontwikkelen wij de opleidingen en voeren we die uit”, vertelt Alex.
De nauwe samenwerking van Deltion met het Koning Willem I College heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan zowel de ontwikkeling van het onderwijs als het efficiënter bedienen van de netwerkbedrijven en aannemers in het noorden en zuiden van Nederland. Beide onderwijsteams dragen bij aan de ontwikkeling van de opleidingen en de examens. Dit lesmateriaal kan afgenomen worden van de BLEI (Branchesamenwerking Leermiddelen en Examinering Infratechniek). Daardoor kan de branche door het hele land bediend worden met hetzelfde lesmateriaal.
Door in te spelen op de ontwikkelingen zijn de studentenaantallen binnen de opleidingen van team Infratechniek explosief gestegen in de afgelopen jaren. Alex: “Ons team heeft zich doorontwikkeld. Inmiddels bestaat het team uit twintig gedreven collega’s en bedienen zij ruim 700 studenten.”
We zijn er trots op dat we horen bij de grootste opleiders voor de infratechniek
Accountmanager Bas de Koekkoek heeft veel contact met netbeheerders en aannemers. “We spreken dezelfde taal. Dat merkt het bedrijfsleven. Naast de reguliere opleidingen ontwikkelen we op verzoek van onze klanten specifiek maatwerkonderwijs. Meestal zijn de lessen op locatie; bij de praktijkscholen van de bedrijven zelf. We spelen in op de vraag en bewegen mee. Geen vraag is te gek.” Alex vult aan: “Dat is een deel van ons succes. We zijn er trots op dat we horen bij de grootste opleiders voor de infratechniek.”
De energietransitie vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Bas geeft aan dat team Infratechniek meedenkt over het complete plaatje. “Denk bijvoorbeeld aan ervaren gastechnici die geen aanwijzing hebben op het elektrodeel, maar dit wel nodig hebben. Kan Deltion dat verzorgen? Het gaat dan soms om een paar mensen. Maar als de klant het vraagt, dan gaan we het wel doen. Bijvoorbeeld met een inloopspreekuur, digitaal afstandsonderwijs en een paar uur praktijkonderwijs. Het gevolg is dat de geul weer dichtgemaakt kan worden in één arbeidsgang en niet een andere monteur hoeft te komen. We denken dus ook mee over het efficiënter maken van werkprocessen; dat is erg welkom door de krapte op de arbeidsmarkt. Dat is echt een enorme kracht van dit team.”
Hoogspanning
Al meer dan 25 jaar verzorgt Deltion alle opleidingen op het gebied van laag- en middenspanningsdistributie Daarnaast is Deltion College een van de weinige roc’s die de expertise in huis heeft voor het opleiden in hoogspanningstechniek. Sinds een aantal jaren wordt het keuzedeel KD1058 Hoogspanningstechniek aangeboden. Vanaf september 2024 biedt Deltion op verzoek van de branche de BBL-opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransport aan.
Bij de opleiding Eerste Monteur Hoogspanningstransportleren studenten in hooguit drie jaar werken aan het landelijke hoogspanningstransportnet en aan (onderdelen van) hoogspanningsstations. Daarbij is onder andere aandacht voor het verhelpen van storingen en het onderhouden, vervangen en repareren van onderdelen en installaties. Tijdens de opleiding volgen studenten ook keuzedelen die hun kennis verdiepen of verbreden. Alex: “Deltion heeft deze opleiding als een van de eerste mbo-instellingen in de markt gezet. Ook hier lopen we voorop.”
Als het aan Bas, Alex en het team ligt, blijft Deltion voorop lopen. Alex: “Het blijft belangrijk om te reflecteren, zodat we kunnen verbeteren en onze positie vast kunnen houden. Onze ambitie is om dé opleider voor Nederland te zijn en te blijven. We blijven voortdurend in gesprek met het werkveld, de brancheorganisaties en de roc’s waar wij mee samenwerken. De goede samenwerking willen wij in de komende jaren bestendigen en verder uitbouwen.”