Croonwolter&dros en Breman scholen monteurs bij Deltion: 'Techniek verandert snel'
25 maart 2025 13:20Nieuws
Vanaf het schooljaar 2023-2024 biedt het Deltion College de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving aan. Op dit moment zijn er zeven studenten die de opleiding volgen en daarnaast werken bij Croonwolter&dros of Breman Installatiegroep.Contractmanager Henk Doelman (Croonwolter&dros). “We willen als werkgever naar onze opdrachtgevers een bepaalde kwaliteit borgen. Daarom blijven we investeren in de opleiding van onze mannen en vrouwen.”
Breman en Croonwolter&dros zijn grote partijen in de installatiebranche. De medewerkers van Breman installeren en onderhouden installaties in de nieuwbouw, bestaande bouw, renovatie en utiliteitsbouw. De studenten die de tweejarige BBL-opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving(TEI) volgen, werken voor Breman Utiliteit in Zwolle. Zij houden zich bezig met klimaat-, elektrotechnische, werktuigkundige en regeltechnische installaties voor bijvoorbeeld kantoren en scholen.
Ook Croonwolter&dros ontwerpt, installeert, beheert en onderhoudt technische systemen en installaties. Denk bijvoorbeeld aan veilig dataverkeer en inbraak-, camera- en brandbeveiliging. Met het Deltion College heeft Croonwolter&dros al sinds de bouw van de campus een onderhoudscontract. Accountmanager Wilko Kuijsten: “Daardoor is Deltion ook een begrip bij onze medewerkers. Als het over onderwijs gaat, gaat het al snel over Deltion.”
Je moet blijven leren, want de techniek verandert
De verduurzaming en het steeds ingewikkelder worden van het installatievak maakt dat (bij)scholing van monteurs en studenten meer dan nodig is. Marktonderzoek toonde aan dat installatiebedrijven die behoefte ook hebben. Docent elektrotechniek Gero Meijerman: “We zijn in september 2023 gestart met een klas van 29 studenten. Velen hebben gewacht totdat Deltion de opleiding TEI ging aanbieden. Gedegen basiskennis van ons vak is noodzakelijk.” Dat vindt ook contractmanager Henk Doelman van Croonwolter&dros. “We willen als werkgever naar onze opdrachtgevers een bepaalde kwaliteit borgen. Daarom blijven we investeren in de opleiding van onze mannen en vrouwen. Je moet blijven leren, want de techniek verandert.”
Niet alleen bij Croonwolter&dros is Deltion een begrip, maar ook alle medewerkers van Breman uit de omgeving van Zwolle gaan naar Deltion voor een opleiding. Robert Westera coördineert als coördinator praktijkbegeleiding alles wat met opleiden te maken heeft voor vier vestigingen van Breman. “Er zijn vier monteurs die de opleiding TEI volgen. Met de techniek van tegenwoordig heb je eigenlijk mbo-niveau 4 nodig, om mee te kunnen in utiliteit. Als je een opleiding op dat niveau wilt doen, dan ben je echt gemotiveerd. Die zelfstandige monteurs moet je niet tegenhouden, maar juist gunnen om te leren. Dan blijven ze met plezier aan het werk.”
De opleiding TEI is geschikt voor monteurs met minimaal een diploma op mbo-niveau 3 in de richting van elektrotechniek. Bij de opleiding verdiepen de mannen en vrouwen hun kennis van het vak en van de huidige wet- en regelgeving. Daarnaast wordt ze leidinggevende kwaliteiten en communicatieve vaardigheden bijgebracht. Ook leren ze procesmatig en pragmatisch denken over technische problemen in de uitvoering. Onderwerpen vanuit gebouwbeheerssystemen en circulaire economie worden ook behandeld.
De monteurs vinden de opleiding interessant, maar ook lastig. Robert: “De studenten die nu in het tweede leerjaar zitten, merkten dat het een nieuwe opleiding was. Ook waren sommige jongens niet helemaal goed voorbereid op deze opleiding, want die kost wel tijd. Mijn indruk is dat de docenten ook zoekende waren. Een keuzedeel als ‘Lean en creatief’ gaat bijvoorbeeld te ver voor een technicus.” Robert ziet dat het inmiddels beter gaat. “Binnen Deltion is er hard aan getrokken. Onze monteurs komen op stoom.”
Bij Croonwolter&dros wordt de ervaring van Breman gedeeld. Henk: “Voor onze monteurs waren de lesprogramma’s van de keuzedelen niet concreet genoeg. Wij geloven wel dat zulke keuzedelen een goede aanvulling kunnen zijn, als ze goed geïntroduceerd worden en goed aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Maar onze feedback is aangehoord door de docenten. Het is geen loze kritiek geweest.”
Wat nog beter zou kunnen aan de opleiding volgens de werkgevers? “Het zou mooi zijn als we samen naar de planning kunnen kijken, zodat we het werk kunnen koppelen aan de theorie. En de opleiding mag af en toe vernieuwd worden”, zegt Henk. Wilko vult aan: “Het gesprek met het bedrijfsleven is waardevol voor Deltion. Wij willen graag meedenken. Techniek verandert snel. Uiteindelijk willen wij goed gekwalificeerd personeel.”
Je merkt dat de jongens zelfstandiger worden
De werkgevers merken dat hun medewerkers zich tijdens de opleiding ontwikkelen. Ze gaan op de werkvloer langzamerhand een kartrekkersrol vervullen. Robert: “De uitvoerders durven taken te delegeren. En je merkt dat de jongens zelfstandiger worden. Ze durven vooruit te denken.” Wilko knikt instemmend: “Het is vooral durven. Eerst waren zij het aanhangwagentje, maar nu hebben ze zelf iemand erbij. Als je in koppels werkt, heb je één kartrekker nodig. Dat wordt bij de opleiding gecreëerd.”
Na afloop van de opleiding kunnen de elektrotechnische monteurs verklaren waarom ze doen wat ze doen. “Dat is belangrijk”, zegt Henk. “Deze monteurs willen hun kennis verbreden. Ze gaan richting de rol van uitvoerder. Wilko vult aan: “Het is net even een stapje verder. Als je met grotere en complexere installaties werkt, dan heb je niet meer genoeg aan het voorbeeld dat je ooit gehad hebt in de boeken.” Dat is Robert met hem eens. “Je moet in de gaten hebben dat als je A gaat doen, Z het gevolg is over 26 stappen. Ik zou deze opleiding dan ook aanraden aan alle mensen die in de utiliteit zitten.”
Na het behalen van het mbo-diploma kunnen de studenten doorstromen naar de opleiding Middelbaar Installatie Technicus Elektrotechniek (MIT-E). Robert: “Er is één jongen bij ons die misschien wel doorstroomd naar MIT-E. Dat zou mij niet verbazen. Ook wil eentje door naar kantoor. De anderen worden waarschijnlijk blij van een mooie opdracht als technicus of inspecteur.” Bij Croonwolter&dros zijn twee studenten die mogelijk doorgaan naar MIT-E. Henk: “Dit is een tussenstap. Geen eindpunt. Je hebt er altijd wat aan en kan ook nog verder.”