Schilders Jacob en Sahin bijgeschoold in onderhoudstimmerwerk

25 juli 2024 14:16 Nieuws
Door de krappe arbeidsmarkt zijn timmermannen beperkt beschikbaar. Daarom laten schildersbedrijven steeds vaker hun vakmensen bijscholen in onderhoudstimmerwerk. Jacob van het Ende (30) en Sahin Sayan (32) van Uw Onderhoudspartner Lenferink volgden in juli 2024 een training in houtrotreparatie, deelvervanging, glaszetten en kitten. Sahin: “Dit is een mooie aanvulling op mijn basiskennis.”

Eigenlijk wilde Jacob altijd vrachtwagenchauffeur worden. Maar na bijna 14 jaar als stratenmaker te hebben gewerkt, ging hij een paar maanden geleden aan de slag als schilder bij Uw Onderhoudspartner Lenferink. “Ik wist dat ik niet tot mijn pensioen als stratenmaker wilde werken.” Zijn broertje – die ook werkt bij Uw Onderhoudspartner Lenferink – maakte Jacob enthousiast voor het schildersvak. Jacob: “Ik houd ervan om met mijn handen te werken. Dus ik heb de kans gegrepen. Het bevalt mij heel goed.”

Sahin is inmiddels anderhalf jaar schilder bij Lenferink. Voor die tijd werkte hij bij Domino’s Pizza, waar hij zich opwerkte van pizzabezorger tot regiomanager. Ook begeleidde Sahin daar regelmatig leerlingen. Waarom hij de overstap naar het schildersvak maakte? “Ik heb als jongere de mbo-opleiding Industrieel Lakverwerker bij het Deltion College afgerond. Het werken met verf is mij altijd blijven trekken.”


In juli 2024 werkt Sahin aan de renovatie van een appartementencomplex in Zwolle, waar hij de hele binnen- en buitenkant van het pand met zijn collega’s aanpakt. “We doen het schilderwerk van begin tot eind. Schoonmaken, schuren, kitten, plamuren, gronden en aflakken”, somt hij op.

Jacob werkt ondertussen al een paar maanden aan de renovatie van 58 woningen in Raalte. “Het schilderen heb je zo in de vingers. Samen met mijn leermeester sta ik in een woning. Mocht er wat zijn, dan kan ik hem vragen om hulp. Maar heel spannend is het niet. Qua werkzaamheden gaat er niet zoveel veranderen voor mij. Ik ga vooral meer kennis opdoen door de tijd heen.”


Uw Onderhoudspartner Lenferink heeft Jacob en Sahin aangemeld voor de trainingen ‘Houtrotreparatie en deelvervanging’, ‘Aanbrengen en afwerken van kitvoegen’ en ‘Aanbrengen van enkel en meervoudig isolerend glas’ bij het Deltion College. Tot enthousiasme van Jacob en Sahin. Jacob: “Ik pak alles aan om te leren. Het is alleen maar goed voor mijn eigen ontwikkeling.” Sahin vult aan: “Het is mooi dat het geregeld wordt; dat is niet bij elk bedrijf zo.”

Ik kan datgene wat ik geleerd heb direct in de praktijk uitvoeren

Deelnemers aan de trainingen kunnen individueel en vrijwel wekelijks starten. Op 3 juli kwamen Jacob en Sahin naar het Deltion College voor de training ‘Houtrotreparatie en deelvervanging’. Een week later volgden ze de trainingen in glaszetten en kitten. Jacob: “Beide trainingen vond ik heel fijn. We waren met een klein groepje, waardoor docenten Edwin Lok en Joshua Leasa veel aandacht hadden voor ons. Je merkt dat ze verstand van zaken hebben. Ik kan datgene wat ik geleerd heb direct in de praktijk uitvoeren.” Sahin: “Ik vond het gaaf. De verhouding tussen theorie en praktijk was precies goed. De volgende training ben ik er graag weer bij.”

Jacob en Sahin zijn door de trainingen breder inzetbaar geworden. Jacob: “Ik heb nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan. In bijvoorbeeld houtrotreparatie had ik totaal geen ervaring. Nu heb de basis ervan onder de knie. Als ik bij een klus houtrot tegenkom, hoeft mijn werkgever niet een timmerman te sturen.” Dat herkent Sahin. “Als je mij nu vraagt een deelvervanging of een andere kleine reparatie te doen, dan kan ik dat. Dit is een mooie aanvulling op mijn basiskennis. Ik vind het ook leuk om te doen. Je gaat haast twijfelen of je niet beter timmerman kan worden”, lacht hij.

Kennis is macht
Sahin: “Voor jongens die in de buitenlucht werken en snel resultaat willen zien, zijn dit mooie trainingen. Ik heb een goede collega al laten weten dat ik van de trainingen echt wat heb geleerd.” Jacob vult aan: “Ik zou de opleiding aanraden aan alle collega’s bij Lenferink die breder inzetbaar willen worden. Kennis is macht. Dus daar moet je in mijn optiek zoveel mogelijk van vergaren.”


In januari 2025 wil Jacob starten bij Deltion met de mbo-opleiding Schilder. “Ik wil een schilder worden die breed inzetbaar is. Nu ik de docenten en de leeromgeving heb ervaren, ben ik positief gestemd.” Sahin wil ook graag de mbo-opleiding Schilder gaan volgen, maar hij start iets later dan Jacob. “Eerst moet mijn vriendin klaar zijn met haar opleiding”, legt hij uit. “Mensen begeleiden; dat kan ik goed. Maar diepgaande kennis van het schildersvak heb ik nog niet. Je moet aan jezelf blijven werken om jouw doel te halen. Ik zou graag doorgroeien naar leermeester, voorman of projectleider.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt