Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF)

Voor: samenwerkingsverbanden van publieke en private partijen
Verstrekker: Ministerie van OCW
Bedrag: minimaal € 250.000, maximaal € 2.500.000
Doel: aansluiten van het mbo-onderwijs op de behoeften van de arbeidsmarkt
Aanvragen bij: Dienst Uitvoering Subsidies Instellingen (DUS-I)
Aanvraagperiode: Van 1 januari tot en met 31 januari en van 1 juni tot 30 juni in 2025, 2026 en 2027.

Aantrekkelijk en eigentijds mbo-onderwijs: dat wil toch iedereen? Dat vergt nauwe samenwerking tussen mbo-instellingen en bedrijven. Bijvoorbeeld op gebied van de Human Capital Agenda. Het gaat dan niet alleen om jongeren, maar in toenemende mate ook om volwassenen die zich laten om-, her- of bijscholen. Om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te versoepelen werd in 2014 het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) gevormd.

Over het RIF
Het doel van het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) is het beschikbaar stellen van geld voor samenwerkingsverbanden die bestaan uit publieke en private partijen en die als doel hebben de aansluiting van het middelbaar beroepsonderwijs op de behoefte van de arbeidsmarkt te verbeteren. Het doel van het RIF is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt.


Voorwaarden
Financiering vanuit het RIF is gebonden aan een aantal voorwaarden.
  • Er moet sprake zijn van publiek-private samenwerking. In een samenwerkingsverband werken in ieder geval één onderwijsinstelling en in ieder geval één arbeidsorganisatie samen.
  • In aanmerking voor subsidie komt het bevoegd gezag van een mbo-onderwijsinstelling.
  • De subsidie bedraagt maximaal 33% van de meerjarenbegroting.
  • Er is sprake van cofinanciering door de partijen in het samenwerkingsverband.
  • Subsidie wordt verstrekt voor een periode van vier tot vijf jaar.

Voorbeeld
De wereld van de installateurs heeft momenteel maken met technologische innovaties die van enorme invloed zijn op de aard en omvang van de dagelijkse werkzaamheden. Niet alleen zijn er meer mensen nodig om het werk te doen. Ook de kennis en expertise om dit werk te kunnen doen verandert in hoog tempo. Zowel de bedrijven als de mbo-instellingen erkennen dat er een gat is tussen het geboden onderwijs en vraag op de werkvloer.

Om het gat te dichten slaan onderwijs en installatiebranche de handen ineen. Met elkaar wordt een samenwerkingsverband opgericht en een plan gemaakt om het probleem op te lossen. Dit plan beschrijft op welke wijze het mbo samen met de installatiebedrijven onderwijs ontwikkelt dat aansluit bij de vraag op de werkvloer. Beide partijen investeren in het project met middelen, materialen en tijd. De financiële waarde van deze investeringen worden omgezet in een begroting. Het project wordt na toekenning gedurende een periode van vier a vijf jaar uitgevoerd, waarbij 33% van de meerjarenbegroting vanuit het RIF gefinancierd wordt.

Contact Deltion Business