Gerben kreeg andere kijk op de bouwwereld door Leergang Circulair Bouwen
19 december 2023 10:20Nieuws
Gerben Heering (46) was een van de eerste deelnemers aan de Leergang Circulair Bouwen. Tijdens zeven interactieve bijeenkomsten in het najaar van 2023 ontdekte hij welke stappen hij als vestigingsmanager bij Hegeman Bouwgroep kan nemen om aan te sluiten op de transitie naar de circulaire economie. “Als je niet meegaat in circulair bouwen, dan kun je over een paar jaar niet meer ondernemen.”
Als vestigingsmanager bij Hegeman Bouwgroep is Gerben Heering verantwoordelijk voor het aansturen van de medewerkers van de locatie in Zwolle. “In totaal hebben we drie vestigingen. Vanuit Zwolle houden we ons bezig met renovatie, onderhoud en beheer. We doen veel voor de overheid en semioverheid. Denk aan bijvoorbeeld scholen, woningcorporaties en zorgpartijen. Ook de verduurzaming van vastgoed hoort bij ons werk”, vertelt Gerben.
Toen Gerben bijna drie jaar geleden vestigingsmanager werd, kwam hij al snel in contact met de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle. “Bij een sessie van de sectortafel over circulariteit werd geconstateerd dat de markt vraagt om circulariteit, maar de vraag is of de markt wel weet wat circulariteit precies inhoudt. Konden we daar met elkaar verandering in aanbrengen?” Op initiatief van de sectortafel is vervolgens de Leergang Circulair Bouwen ontwikkeld, samen met Windesheim en het Deltion College. Ook een aantal bouwbedrijven, waaronder Hegeman Bouwgroep, werkten hieraan mee.
Als we kennis durven delen met elkaar, dan gaan we de goede kant op
Gerben wilde graag meer kennis opdoen, maar ook kennis delen over circulair bouwen. Daarom nam hij deel aan de leergang, net als Joeri Loozeman. “Circulair bouwen gaat verankerd worden in wet- en regelgeving. Wil je dan volgend zijn of proactief bezig zijn? Wij hebben bij Hegeman Bouwgroep een circulair concept bedacht voor keuken, badkamer en toilet. Die wil ik graag delen met andere partners. Hegeman Bouwgroep kan Nederland in z’n eentje niet verduurzamen. Als we kennis durven delen met elkaar, dan gaan we de goede kant op.”
Tussen 11 september en 27 november volgden de deelnemers zeven interactieve bijeenkomsten. Hierbij deelden verschillende experts hun ervaring. Tijdens de leergang hebben de deelnemers zich verdiept in de wet- en regelgeving. Ook bekeken ze praktijkvoorbeelden met verdienmodellen en leerden ze over veranderende bouwprocessen en ketensamenwerkingen. “Het was gezellig, innovatief en heel leerzaam. Aan alles en iedereen heb ik wel wat gehad, hoewel ik vooraf dacht dat ik al best wat wist. Door de leergang heb ik concrete voorbeelden en handvaten gekregen”, zegt Gerben.
Ik heb een andere kijk op de bouwwereld gekregen
De leergang heeft Gerben duidelijk gemaakt dat circulair bouwen noodzakelijk is. “Ik heb een andere kijk op de bouwwereld gekregen. Het is geen 5 voor 12, maar 1 voor 12. Ik ben nog gemotiveerder.” Volgens Gerben geldt dat voor veel aannemers, die goed vertegenwoordigd waren bij de leergang. “De aannemerij is er klaar voor. We hebben daar niet als concurrenten gezeten, maar hebben een gezamenlijk belang. Er wordt nog altijd geselecteerd op prijs, maar we ontkomen er niet aan om een nieuwe standaard te creëren. Daar hebben we ook de opdrachtgevers bij nodig.”
De Leergang Circulair Bouwen is volgens Gerben een aanrader voor alle beleidsbepalers en beleidsmedewerkers van vastgoedbeheerders en bouwbedrijven. “Het is misschien wel een must voor iedereen die op tactisch of strategisch niveau werkt. Als je niet meegaat in circulair bouwen, dan kun je als bouwbedrijf of vastgoedpartner over een paar jaar niet meer ondernemen.” Zelf heeft hij nog wel behoefte aan een verdieping op de leergang. “Graag zou ik nog meer kennis willen krijgen van de hele materie. Je moet er gewoon in mee.”
Nieuwe groep start op 11 maart
Wil je na het lezen van dit verhaal graag meer weten over de Leergang Circulair Bouwen? Of wil jij je direct aanmelden voor de leergang, die 11 maart weer van start gaat? Klik dan hier.