Raymond volgde Leergang Circulair Bouwen: 'Bewustwording belangrijk'

13 mei 2025 11:43 Nieuws

Raymond van Unen (24), werkvoorbereider bij Jansman Bouw in Luttenberg, is elke dag bezig met innovatieve bouwprojecten van zusterbedrijf Bouw Novum. In het najaar van 2023 besloot hij deel te nemen aan de Leergang Circulair Bouwen, die bestaat uit zeven interactieve bijeenkomsten. Waarom? Omdat hij als jonge professional meer wilde weten over circulaire bouwmethoden en de bijbehorende regelgeving.

“Voor mij ging het erom meer grip te krijgen op wat circulair bouwen écht inhoudt”, vertelt Raymond. “Het is een containerbegrip geworden, net zoals duurzaam bouwen. Veel mensen noemen iets al snel duurzaam of circulair, maar wat betekent dat nou precies? Neem bijvoorbeeld biobased materialen. Polystyreen (PS) wordt ook wel biobased genoemd omdat het van olie afkomstig is, maar dat voelt voor mij niet biobased. Houtvezel of stro, dat lokaal groeit en toepasbaar is, past veel beter bij mijn idee van biobased bouwen. Ik wilde mijn kennis aanscherpen, beter begrijpen wat werkt en leren hoe we echt waarde toevoegen met onze manier van bouwen.”

Leren van elkaar in een gemixte groep
De leergang bracht Raymond niet alleen kennis, maar ook nieuwe perspectieven. “Wat ik zo leuk vind aan de leergang, is de gemixte groep deelnemers. Sommigen hebben al wat ervaring opgedaan met duurzame bouwtechnieken, terwijl anderen circulair bouwen voor het eerst ontdekken. Dat zorgt voor interessante discussies en verrassende inzichten. Het helpt je om verder te kijken dan je eigen dagelijkse praktijk en voorkomt tunnelvisie.”

Een van de hoogtepunten was een bezoek aan een praktijklocatie in Gramsbergen. “Daar kregen we uitleg van een aannemer en architect met een achtergrond in bouwbiologie. Hij vertelde over damp-open en ademend bouwen, wat inhoudt dat je bouwt zonder folies. Iets wat vaak nog niet standaard is. Vervolgens liet hij zien hoe dat in de praktijk werkt. Dat was heel leerzaam.”


Raymond kijkt tevreden terug op de leergang. “Het grootste voordeel is dat je je bewust wordt van de aankomende regelgeving. Het moment om in te grijpen is allang voorbij. Milieutechnisch hadden we twintig jaar geleden al stappen moeten zetten. In de leergang begin je met de vraag: ‘Welke regelgeving is er nu en wat komt eraan?’ Later ga je meer de praktijkkant op.”

Circulair bouwen verspreiden binnen de organisatie
Binnen Bouw Novum ziet Raymond hoe belangrijk die bewustwording is. “De leergang helpt me om praktijkvoorbeelden te delen, wat helpt bij het uitleggen van ideeën binnen onze holding. Met een organisatie van ongeveer 220 mensen (incl. bouwplaatspersoneel) kost het tijd om dit soort inzichten te verspreiden. Tot nu toe hebben vier collega’s, inclusief ikzelf, de leergang gevolgd. Dat is nog niet veel, maar het is een begin.”

De leergang raadt hij iedereen aan. “Het belangrijkste is dat mensen zich bewust worden van de uitdaging waar we voor staan. Ik ben 24 en nog niet lang van school, dus ik weet hoe weinig dit onderwerp leeft onder studenten. Op school werd wel verteld over circulariteit, maar het echte bewustzijn ontstaat pas in de praktijk. Daarom is het waardevol als niet alleen projectleiders, maar ook directieleden deze leergang volgen. Het begint namelijk bij het beleid. Als daar niets verandert, kom je niet verder.”

Van bewustwording naar actie
Raymond sluit af met een belangrijke boodschap. “Bewustwording is de eerste stap. Zodra je dat hebt, volgen de acties vanzelf. Bij mij is dat bewustzijn gegroeid sinds ik in het werkveld actief ben. Op school denk je snel: ‘Het zal wel’. Tijdens de leergang kom je er pas achter hoe belangrijk het is dat we stappen gaan zetten.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt