Razendsnel assistent-fietsenmaker dankzij Voorschakeltraject Basis Fietstechniek

22 september 2022 15:32 Nieuws
Fietsenmakers in de regio Zwolle komen handen te kort. Door gebrek aan personeel is het lastig om (bak)fietsen op tijd af te kunnen leveren. Deltion en Werkgeversservicepunt Regio Zwolle hebben daarom in samenwerking met Westerman Multimodal Logistics en Vakmensen een leerwerktraject ontwikkeld om mensen klaar te stomen voor een functie in de fietsbranche. Op 29 september beginnen de eerste deelnemers aan het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek.

Het was Westerman Multimodal Logistics dat aan de basis stond van het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek. Westerman is vooral bekend van de groene vrachtwagens, maar bij het bedrijf worden ook bakfietsen geassembleerd en fietsen afgemonteerd. Marlies de Weerdt, manager HR van Westerman: “Een paar jaar geleden hadden we nog werk voor 25 assembleurs; dat zijn er inmiddels 55 geworden. We verwachten dat de groei doorzet, want Nederlanders blijven fietsen.” Het was en is alleen niet makkelijk om aan fietsenmakers te komen. Daarom ontstond de wens om zelf mensen op te leiden.

De wens van Westerman kwam onder de aandacht van Esther Hulsman, accountmanager Mobiliteit en Logistiek van het Deltion College. “Westerman wilde graag geïnteresseerden een scholingsplek aanbieden, intern opleiden en een baangarantie geven. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Esther.


Ook Vakmensen heeft sinds eind 2019 contact met Deltion College over het opleiden van fietsenmakers. “Vier mensen die zich bij Vakmensen ontwikkelen, zijn een reguliere opleiding bij Deltion gaan volgen. Maar twee jaar lang een dag per week naar school, dat is eigenlijk te lang. Esther Hulsman heeft ons toen aan Westerman geknoopt”, zegt Rik Stuivenberg. Esther: “Uiteindelijk hebben we een aantrekkelijk en overzichtelijk programma gemaakt, waarin we kandidaten in korte tijd interessant kunnen maken voor werkgevers.”

Geschikt voor iedereen met interesse in fietsen
Dankzij het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek kan iedereen die interesse heeft in fietstechniek laagdrempelig kennismaken met het werken in de fietsbranche. “Het is helemaal niet erg als iemand nog nooit aan een fiets gesleuteld heeft”, zegt adviseur Moussa Bouyaddou van Werkgeversservicepunt Regio Zwolle. “Iedereen die de Nederlandse taal een beetje beheerst en lichamelijk gezond is, kan meedoen.”

Op 29 september gaan elf deelnemers starten aan het voorschakeltraject. “Dat is boven verwachting”, zegt Esther tevreden. Moussa deelt die mening. “Op dit moment zijn er minder kandidaten beschikbaar, omdat de economie goed draait. We hebben alle mogelijke kanalen ingezet om geïnteresseerden te bereiken. Met resultaat.”

Theorie- en praktijkles
Deelnemers aan het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek gaan tien weken lang een dag per week naar school. Daar krijgen ze theorie- en praktijkles van leraar Marco Hendriksen en instructeur André Schoonhoven. Ook lopen de deelnemers lopen minimaal twee dagen per week stage, waarna ze een grote kans hebben dat ze minimaal zes maanden kunnen blijven werken bij het stagebedrijf. Ook kunnen ze eventueel instromen in het BBL-traject Fietstechnicus. Deelname aan het voorschakeltraject is gratis dankzij subsidie van Upgrade Jezelf Regio Zwolle.


Tijdens het voorschakeltraject kunnen maximaal zes personen een stageplek krijgen bij Westerman. Daar leren ze de belangrijkste vaardigheden voor het opbouwen van een bakfiets of het gereedmaken van een stadsfiets. Sjoerd de Vries is hier als Manager Assemblage en Afmontage nauw bij betrokken. “Onze werkplaats is grotendeels ingericht op het assembleren van bakfietsen. We zetten bakfietsen van begin tot eind in elkaar. Ook hebben we een afdeling waar stadsfietsen, zowel elektrisch als niet-elektrisch, klaargemaakt worden voor aflevering. Dat doen wij bijvoorbeeld voor webshops en leasemaatschappijen, maar ook voor maaltijdbezorgers”, aldus De Vries.

Wij vinden het belangrijk dat mensen een positieve ervaring opdoen

Vakmensen heeft plek voor drie mensen. “Wij vinden het belangrijk dat mensen een positieve ervaring opdoen en iets kunnen leren”, zegt Rik Stuivenberg. Dat kan bijvoorbeeld bij de fietsenwerkplaats van Vakmensen, waar fietsen opgeknapt worden voor statushouders en mensen die zelf geen fiets kunnen betalen. “In de werkplaats is plek voor drie stagiairs, die daar kennis kunnen maken met de taken van een fietsenmaker.”

Jobcoach Base to Work
Bij het Voorschakeltraject Basis Fietstechniek gaat een jobcoach van Base to Work de begeleiding op de werkvloer verzorgen. “Deelnemers die extra ondersteuning nodig hebben, kunnen bij de jobcoach terecht. Dat is een extra aanspreekpunt, naast de leraar. Dat is bij het Voorschakeltraject Logistiek heel goed bevallen”, aldus Esther. Moussa vult aan: “De jobcoach heeft absoluut meerwaarde. Soms kan één gesprekje ervoor zorgen dat een kandidaat weer met frisse zin naar het werk gaat.”

Nieuwe groep
Esther en Moussa hopen allebei dat na de eerste groep nog veel volgen. Moussa: “De vraag vanuit werkgevers is groot genoeg. Ook heb ik het idee dat we mensen verder kunnen helpen met dit project. De eindconclusie zou moeten zijn dat iemand als assistent-fietsenmaker aan de slag zou kunnen. Ik hoop dat we met dit voorschakeltraject mensen een opstapje kunnen bieden naar de arbeidsmarkt.”

Wat ons en onze studenten bezighoudt