Zorgprofessionals krijgen handvatten voor omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
20 maart 2024 11:55Nieuws
Op 13 maart zijn medewerkers van verschillende zorgorganisaties bij het Deltion College in het zonnetje gezet. Zij hebben namelijk succesvol de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie afgerond. Tijdens een feestelijke uitreiking in gebouw Olijf ontvingen zij een landelijk erkend mbo-certificaat. “Door deze cursus kan ik de mens achter de bewoner beter zien.”
Het aantal mensen met dementie gaat door de vergrijzing de komende jaren toenemen. Daarom zullen zorgprofessionals steeds vaker geconfronteerd worden met onbegrepen gedrag. De cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie biedt zorgprofessionals handvatten hoe zij onbegrepen gedrag kunnen signaleren, observeren, analyseren en voorkomen.
Heleen van der Steege is betrokken bij het opleiden van de medewerkers van IJsselheem. Vijf collega’s van haar hebben de afgelopen weken de cursus gevolgd. “Op de werkvloer werd kennis gemist over dementie en hoe om te gaan met onbegrepen gedrag. Ook zit je als zorgprofessional in de waan van de dag. Bij Deltion ben je los van de werkvloer en kun je ervaringen met anderen delen. Daarom hebben wij voor een cursus bij Deltion gekozen.”
Niemand is een klier voor zijn plezier
Op 13 maart werd de cursus afgesloten met de uitreiking van de mbo-certificaten. “Jullie hebben ongelofelijk veel geleerd. Ook van elkaar; door ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren”, sprak docent Marjan Scheper tegen de zorgprofessionals. “De zorg wordt complexer. Jullie waren op zoek naar handvatten om daar zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan. Waarom doet iemand zoals-ie doet? Niemand is een klier voor zijn plezier. Maar deze cursus ging ook over jezelf. Over jullie eigen mindset. Door anders te denken en te kijken, komen jullie tot nieuwe, creatieve interventies.”
Vervolgens mochten de cursisten naar voren komen om hun behaalde mbo-certificaat te ondertekenen. De uitreiking werd feestelijk afgesloten.
Cursisten Astrid (61) en Jenny (37) werken allebei bij een zorghuis voor mensen met dementie van IJsselheem in Zwolle. Astrid: “De cursus werd ons aangeboden. ‘Ach, waarom ook niet?’, dacht ik. Het is een korte cursus, waar je altijd iets uit kunt halen. Ik ben blij dat ik ‘m gevolgd heb.” Die mening deelt Jenny. “Het onbegrepen gedrag bij cliënten neemt toe. Deze cursus helpt om anders naar hen te kijken. We hebben handvatten gekregen om ze beter te kunnen begeleiden.”
Zowel Astrid als Jenny merken dat ze in hun werk direct het geleerde kunnen toepassen. Astrid: “Door deze cursus kan ik de mens achter de bewoner beter zien. Ook let ik nu meer op mijn eigen stem, bijvoorbeeld. Dat zorgt voor mooie resultaten. Mensen bloeien op en vertonen minder onbegrepen gedrag.” Jenny noemt de ’10-secondenregel’ als iets dat ze geleerd heeft van de cursus. “Die ben ik direct toe gaan passen. Daardoor krijgt de cliënt de ruimte om te antwoorden. En kan ik makkelijker het resultaat behalen dat ik voor ogen heb.”
Ook Heleen ziet dat de cursus al z’n vruchten afwerpt bij IJsselheem. “Er wordt nu bijvoorbeeld specifieker gerapporteerd. Dat helpt om gedrag bespreekbaar te maken en indicaties te onderbouwen. Ik kan de cursus Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie echt aanbevelen. Wat mij betreft wordt het een verplicht onderdeel van de opleiding Helpende of Verzorgende.” Dat vindt ook docent Marjan. “Het is een must voor iedereen die werkt met cliënten, in het nu en straks van de zorg.”